Artikkelit

Second hand-myymälät suursuosiossa

Viimeisen parin vuoden aikana Turussa on alkanut varsinainen kirpputorirenessanssi. Käytetty ja paikallinen tavara on trendikästä. Vintagesta puhumattakaan. Perinteisten kirpputorien rinnalle tulleet second hand-myymälät ovat hyvin suosittuja paikkoja myydä sekä ostaa vanhoja vaatteita. Ne haastavat pikamuodin suuryrityksiä, kuten H&M:ää ja Zaraa antamalla ihmisille mahdollisuuden muuttaa kuluttajakäyttäytymistään ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan.

Tuotteiden laatu ja myymälän visuaalinen ilme ovat suurimmat vahvuudet second hand-kaupoille. Useimmiten niissä myydään vain vaatteita, jonka takia vanhojen vaatteiden myyjät sekä ostajat kerääntyvät helpommin näihin, kuin sekalaisille kirpputoreille. Kuka tahansa voi vuokrata liikkeestä rekin, yleensä viikoksi tai kahdeksi, ja jättää myymisen osaavan henkilökunnan harteille, joka ottaa n. 10% provision. Vaatteiden hinnoittelu tehdään itse.

Vastuullisemman kuluttamisen puolesta

Humalistonkadun Dirty Hippies on second hand- ja lifestyle-liike, jossa on käytettyjen vaatteiden lisäksi hyllyjä kosmetiikalle ja kodintavaroille. Dirty Hippiesin perustajat, eli “hipit” Minttu ja Eeva painottavat eettisyyttä tuotevalikoimassaan.

Perustajat ovat ennen yrittäjyyttä tehneet töitä monella eri alalla. Eeva on aiemmin työurallaan ollut “fast fashion” eli pikamuotiketjujen leivissä. 

 “Siitä on noin kymmenen vuotta, jolloin lähes heti alkoi tuntua, että muotimaailman eettisyydessä on isoja aukkoja. Vuosi vuodelta tuli tietoisemmaksi siitä”. Muodin suuryrityksiä on kritisoitu nopeasta mallistosyklistä aiheutuvasta luonnonvarojen tuhlaamisesta sekä usein kehitysmaissa olevien tehtaiden työntekijöiden huonosta kohtelusta. Dirty Hippiesin synnyttyä Eevalle oli helpotus päästä tekemään töitä, jotka kohtaa omien arvojen kanssa.

Dirty Hippiesin perustajaduo Eeva Sahlsten (vas.) ja Minttu Lindholm

“Hipit” ovat jo pitkään matkustaneet yhdessä, ja saaneet reissuilta vaikutteita oman liikkeen perustamiseen. Aiemmat kokemukset ovat muovanneet myymälän sellaiseksi kuin se nyt on. “Tavoitteena olisi luoda ympäristö, jossa ihmisten olisi helpompi tehdä parempia ja harkitumpia ostosratkaisuja arjessa”. Kaikki kosmetiikka- ja kodintuotteet ovat ekologisesti tuotettuja ja vegaanisia.

Eettiset arvot näkyy myös Mintun tekemässä hyväntekeväisyystyössä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Dirty Hippies tukee edelleen tuotoillaan Mintun vanhaa työpaikkaa Pro Animals Finland ry:tä, joka vapaaehtoisten voimin auttaa kodittomia koiria.

Kiertotalous ja kotimaisuus kunniaan

Vaatteet ovat tietysti tulleet myyntiin tavallisten turkulaisten kodeista ja kosmetiikkaosastolta löytyy lukuisia lähellä tuotettuja ja suunniteltuja tuotteita. Mintun ja Eevan kriteerit ovat tarkat: vegaanisuutta, paikallisuutta, laadukkuutta ja ympäristöystävällistä zero waste-periaatetta he arvostavat erityisesti.  

“Pääsääntöisesti haluamme suosia kotimaisia tuottajia”, sanoo Eeva. “Mitä lähempää sen parempi”.

Vaikka second hand-myymälöitä on tullut lisää kohtalaisen paljon lyhyessä ajassa, niiden välillä ei ole Eevan mukaan varsinaista kilpailua. “Liikkeet tukevat toisiaan, kaikkien välillä on vain lyhyt kävelymatka ja suosittelemme aina asiakkaille muitakin second hand-myymälöitä. Uskon, että muutkin tekevät samaa”. Myös tavalliset kirppikset ovat samassa tiimissä: “Jos tässä joku häviäjä on, niin mieluusti se kertakäyttökulttuuri ja pikamuoti”, Eeva toteaa. 

Usein second hand-liikkeitä yhdistää ainakin yksi asia: pyrkimys luoda viihtyisä myymäläympäristö. Eeva on vaatekaupan johdon lisäksi ollut töissä visualistina, joten liikkeen sisustamiseen ei ole tarvinnut pyytää ulkopuolista apua. Dirty Hippiesistä on saatu kodikas ja hyvin sen arvojen näköinen kauppa. Se on piirre, josta pitää niin asiakas, kuin rekin vuokraajakin. Liika glamour on jätetty pois. “Täällähän on 90% kierrätettyä ja loput 10%, esimerkiksi rekit ja puujalat itse tehtyjä”. Eeva kertoo kassankin olevan kierrätettyä tavaraa. “Myymälässä saa näyttää siltä, että kaikki ei ole aivan uutta ja pränikkää, sillä sitähän ne eivät ole”. 

Teksti ja kuvat: Sisu Saivosalmi

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *